ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ

Οι πρώτες φώκιες εμφανίστηκαν πριν από 25 εκατομμύρια περίπου χρόνια στις βόρειες θάλασσες.Από κει ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και έφτιαξαν τα διαφορετικά είδη φώκιας που γνωρίζουμε σήμερα.Ανάμεσά τους και η φώκια της Μεσογείου η διάσημη Μονάχους μονάχους.

Οι πρόγονοι της φώκιας ήταν στεριανοί και είχαν τέσσερα πόδια,τρίχωμα και ουρά!Η τροφή,όμως,στη στεριά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή.Έτσι τα πρωτόγονα εκείνα ζώα στράφηκαν στο νερό.Με τον καιρό εξελίχθηκαν σε εξαίρετους κολυμβητές.Τα πόδια τους μετατράπηκαν σε πτερύγια και οι βουτιές τους φτάνουν πολλά μέτρα βάθος.

Το λατινικό όνομα της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους προέρχεται από τη λέξη «μοναχός»,δηλαδή καλόγερος,γιατί οι δίπλες στο λαιμό της θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των μοναχών.Είναι παχουλό ζώο.Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 250-300μέτρα μήκος.

Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο.Τα μωρά γεννιούνται μαύρα με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ,σαν τις ενήλικες.

Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση είναι πολλοί.Η παράνομη αλιεία και η υπεραλιεία είναι δύο από αυτούς.Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει.Επίσης,την καταδιώκουν γιατί προκαλεί ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων,στην προσπάθειά της να βρει τροφή.Άλλες πάλι φώκιες παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών,που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες,Έτσι,λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία.Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα,παγιδεύουν ή σκοτώνουν την ίδια και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται.

ΤΜΗΜΑ Δ2

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s