Θαλάσσια Πάρκα – Προστατευόμενες Περιοχές και Είδη – 4ο θέμα εργασίας

ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, η χελώνα Καρέτα-καρέτα αποτελεί το πιο σύνηθες είδος ωοτοκούσας χελώνας.Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Μεσόγειο παραλία Σεκάνια στο νησί της Ζακύνθου έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως.Πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει σημαντικό αριθμό φωλιών σε χώρες όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Η Καρέτα καρέτα είναι το μοναδικό είδος το οποίο μπορεί με επιτυχία να ωοτοκήσει εκτός τροπικής ζώνης,με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Η Καρέτα καρέτα έχει πάρει το αγγλικό  της όνομα(loggerhead)από το σχετικά μεγάλο κεφάλι της,το οποίο υποστηρίζει τα δυνατά σαγόνια της και της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με ζώα ή φυτά που έχουν σκληρό κέλυφος,όπως μεγάλα σε μέγεθος γαστερόποδα μαλάκια ή αλλιώς σαλιγκάρια και κοχύλια.

Το επάνω μέρος στο καβούκι των ενήλικων χελωνών Καρέτα καρέτα έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα,ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα.Ο λαιμός και τα πτερύγια έχουν ένα καστανοκόκκινο χρώμα στο επάνω μέρος και ένα μέτριο κίτρινο προς το υποκίτρινο χρώμα.

Η ηλικία της ενηλικίωσης δεν είναι ξεκάθαρη,αλλά έρευνες σε είδη υπό αιχμαλωσία την προσδιορίζουν μεταξύ των 6 και 20 ετών.Στοιχεία που έχουν ληφθεί από την φυσική κατάσταση(στοιχεία από θηλυκές χελώνες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ταυτότητες αναγνώρισης) υποδεικνύουν πως η ενηλικίωση είναι κάπου μεταξύ του 12ου ως του 30ου έτους.Η κύρια διαφορά ίσως οφείλεται στο διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος και στην τροφή.

Οι χελώνες Καρέτα καρέτα ζουν σε τρία διαφορετικά οικοσυστήματα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.Τη χερσαία ζώνη,την πελαγική ζώνη και τη νηριτική ζώνη(που βρίσκεται κοντά στην ακτή).Οι χελώνες αυτές ωοτοκούν σε παραλίες ωκεανών και προτιμούν γενικότερα παραλίες με υψηλή ενέργεια,σχετικά στενές σε μήκος,απότομα κεκλιμένες και με τραχιά άμμο.

Στη Μεσόγειο Θάλασσα η Καρέτα καρέτα περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.Οι κύριες περιοχές ωοτοκίας εμφανίζονται στην Κύπρο,την Ελλάδα και την Τουρκία.Εντούτοις,μικροί αριθμοί φωλιών του είδους έχουν καταγραφεί και στην Αίγυπτο,το Ισραήλ,την Ιταλία,τη Λιβύη,τη Συρία και την Τυνησία.Σύμφωνα με καταγραφές στην Κύπρο,την Ελλάδα,το Ισραήλ,την Τυνησία και την Τουρκία,ο αριθμός φωλιών του είδους,ετησίως,κυμαίνεται από 3300 σε 7000 φωλιές κάθε σεζόν.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΤΜΗΜΑ Δ2

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s