Polar Bear – Extinct Species – 11ο θέμα εργασίας

Εργασία από τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας της κας Κακαρίκου Άννας.

Τα παιδιά έκαναν αναζήτηση πληροφοριών στο εργαστήριο Η/Υ και συγκεντρώσαμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Βικιπαίδεια και το ιστολόγιο Planet Earth in Danger.

Επικεντρωθήκαμε στο άρθρο: «Απότομες αλλαγές για τη χλωρίδα και πανίδα της Αρκτικής»  και για το γεγονός ότι οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να βρούν τροφή.
http://www.earthsos.gr/2010/06/blog-post_14.html

Αναδημοσιεύουμε εδώ τμήμα άρθρου του παραπάνω ιστολογίου που έχει σχέση με την Πολική Αρκούδα:

…»Η πολική αρκούδα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά είδη που επηρεάζεται από τις αλλαγές στην Αρκτική, αλλά δεν είναι το μόνο. Οι δείκτες δείχνουν ότι η Αρκτική έχει αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και ότι τα μοναδικά ενδιαιτήματά της έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται.
Η αναφορά παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών για τα αρκτικά οικοσυστήματα καθώς και για τη βιοποικιλότητα.

Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από το θαλάσσιο πάγο για το ενδιαίτημα τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες και εκτεθειμένες στις σημαντικές καταγεγραμμένες μειώσεις του θαλάσσιου καλύμματος πάγου σε τμήματα της Αρκτικής και στη λέπτυνση των μεγάλων πάγων. Έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των πολικών αρκούδων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια….»  Πηγή earthsos.gr

 Για την πολική αρκούδα:

Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus), γνωστή και σαν λευκή αρκούδα, βόρεια ή θαλάσσια αρκούδα, είναι μια μεγάλη αρκούδα που ζει στις Αρκτικές περιοχές. Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη και βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της περιοχής της. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον της: η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους κάτω απ’ αυτή την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της. Τρώει 20 κιλά φαγητο σε μία ώρα. Η πολική αρκούδα κυνηγά στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Συναντάται στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Δανία και τη Νορβηγία. Το Μάιο του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε την πολική αρκούδα της Αλάσκας στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.[1] Η γηραιότερη πολική αρκούδα στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 42 ετών, το Νοέμβριο του 2008. Ζευγαρώνει κάθε 3 μήνες.    Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

 Επισκεφθήκαμε ακόμη την ιστοσελίδα του Κνούτ  http://www.knut.net/  την πολική αρκούδα που ζούσε στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου.

Αναζητήσαμε ακόμη πληροφορίες για το διαιτολόγιο της πολικήςαρκούδας.

Πληροφορίες όμως βρήκαμε και για τον θαλάσσιο ελέφαντα από τις ιστοσελίδες της Ήβη – Ivi world & της εφημερίδας Καθημερινή – Kathimerini.gr. Διαπιστώθηκε από τους μαθητές ότι απειλούνται με υποσιτισμό. Κλείνοντας το θέμα επισκεφθήκαμε στο youtube και παρακολουθήσαμε γνωστό βίντεο με ένα θαλάσσιο ελέφαντα που εκτελούσε γυμναστικές ασκήσεις υπό τις οδηγίες της γυμνάστριας του. Άν και θαυμάσαμε τις ικανότητές του δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εκμετάλλευση των ζώων για οικονομικούς λόγους.

Συνεχίσαμε την αναζήτηση για ζώα της αρκτικής περιοχής και βρήκαμε τα εξής:

arctic hare, fox, bear, skua, tern, wolf, ground squirel, bearded seal, walus. Εδώ τελείωσε το μαγικό μας ταξίδι…

—————————————-

The Polar Bear’s dinner

Το ‘’ThePolarBearsdinner’’ είναι μια ιστορία με μια πολική αρκούδα που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ο κόσμος που ξέρει αλλάζει με δραματικό τρόπο.Είναι μια ιστορία με κωμικά στοιχεία που όμως στο τέλος σου αφήνει μια πικρή γεύση.Τα παιδιά γνωρίζουν δύο από τα πιο σημαντικά ζώα της Αρκτικής-την πολική αρκούδα και τον θαλάσσιο ελέφαντα.(polarbearwalrus)

Πριν ακούσουμε και διαβάσουμε το μάθημα,υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο τύπου multiplechoice,όπου τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την Αρκτική και τα ζώα της.

Στη συνέχεια ακούσαμε την ιστορία.

<<So,I’m a polar bear,right.Got that?A polar bear.Not one of those brown bears that live in the forests and in the mountains.One of those big white ones,you know,surely.Where do I live?…>>

Μετά την ιστορία ελέγξαμε τις απαντήσεις του πρώτου ερωτηματολογίου και απαντήσαμε στον διαδραστικό σε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο(true/false)

Η ιστορία προβλημάτισε τα παιδιά και μας έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε περισσότερο με τα δύο ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και πόσο συμβάλλει σε αυτό η κλιματική αλλαγή.

Το μάθημα υπάρχει στην ιστοσελίδα

www.learnenglish.britishcouncil.org

Δείτε το κόμικ μας για το δείπνο της πολικής αρκούδας:

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s