Τα παιδιά γράφουν…

14/1/2012

Θέμα: Ωκεανοί -Πελάγη – Θάλασσες
Γράφει ο Γιάννης,  μαθητής του Δ1

Το αλμυρό νερό των Ωκεανών δεν παραμένει ακίνητο. Αναταράσσεται αδιάκοπα από την περιστροφική κίνηση της Γης και τη δύναμη των ανέμων. Έτσι δημιουργούνται τα τεράστια κυκλικά ρεύματα  που μεταφέρουν ψυχρό νερό στις θερμές  περιοχές και θερμό νερό στις ψυχρές περιοχές.

 Η δύναμη του ανέμου σηκώνει κύματα. Τα κύματα καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις ώσπου να εξασθενήσουν και να ξεσπάσουν στις ακτές. Πλησιάζοντας στη στεριά τα κύματα χάνουν όγκο και κερδίζουν ύψος. Τότε, το πάνω μέρος τους έρχεται μπροστά και σκάζει στην ακτή.

*************

29/2/2012

Θέμα: Ελληνικά νησιά – η Κέρκυρα

Γράφει ο Σταμάτης, μαθητής του Δ1

Η Πόλη της Κέρκυρας
 

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.
Ίσως το πιο φημισμένο της αξιοθέατο είναι το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα του 11ου ή 12ου αιώνα. Επίσης αξιόλογα κτίσματα είναι και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους που υπάρχουν. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πλήθος ξένων.
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι ο πολυπληθέστερος Δήμος της Κέρκυρας, εφόσον περιλαμβάνει όλη την πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι και η πρωτεύουσα του Νομού της Κέρκυρας. Έχει ενετικά αρχοντικά και τα κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας. Έχει πλήθος εκκλησιών, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, η Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Έχει ιστορικά κτίρια, όπως η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, όπου στεγάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα Σινοϊαπωνικό Μουσείο, το Λιστόν, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το μέγαρο τής Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, το μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας, το σημερινό Δημαρχείο, το περίφημο Θέατρο Σαν Τζιάκομο, το μέγαρο τής Ιονίου Βουλής, το μέγαρο τής Ιονίου Ακαδημίας, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία τού Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η πόλη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, τράπεζες, αστυνομία, στρατολογία, δημοτικές υπηρεσίες, σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφώνων, διεθνές λιμάνι κι αεροδρόμιο προσιτό σε κάθε είδους αεροσκάφους. Είναι έδρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, της Νομαρχίας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.
    Αξιοθέατα
 

Ο Αχιλλέας θνήσκων στον κήπο του Αχιλλείου
Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσι), με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και τα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο. Παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο συναντώνται στον Αϊ Γόρδη, τη Γλυφάδα, τη λίμνη Κορισσίων, τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων, το Μαραθιά,τον Γαρδένο, την Κασσιώπη, το Σιδάρι, τη Ρόδα,την Αχαράβη, τον Αλμυρό, τη Δασιά, στην Παλαιοκαστρίτσα και σε άλλες περιοχές. Αλλά και χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη,ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη, πνιγμένα μέσα στο πράσινο.
    Ιστορία της Κέρκυρας
 

Το αέτωμα της Μέδουσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κερκύρας
Ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στην Κέρκυρα βρίσκουμε από την παλαιολιθική εποχή, αλλά και από την νεολιθική εποχή έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές λείψανα. Από την ομηρική εποχή κατοικούσαν οι περίφημοι Φαίακες οι οποίοι ήταν Φοινικικής καταγωγής. Οι πρώτοι Έλληνες άποικοι που εγκαταστάθηκαν είναι από την Ερέτρια της Εύβοιας. Στο νησί ήδη κατοικούσαν Ιλλύριοι. Κατόπιν εγκαταστάθηκανΚορίνθιοι με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.Χ. Μαζί με τη μητρόπολη της Κορίνθου ίδρυσε την Επίδαμνο, το σημερινό Δυρράχιο. Η Κέρκυρα, επειδή ήταν πιστή σύμμαχος της Αθήνας, αποτέλεσε και μια από τις αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στην Κέρκυρα και ο Μέγας Αλέξανδρος στα νεανικά του χρόνια. Το νησί πολύ γρήγορα πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίωνκατά τη σταδιακή εξάπλωσή τους προς ανατολάς. Πλήθος βαρβάρων πέρασαν και λεηλάτησαν το νησί κατά τη διάρκεια της Βυζαντινήςπεριόδου λόγω του ότι ήταν προγεφύρωμα για τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές και ήλεγχε την είσοδο της Αδριατικής. Βάνδαλοι, Οστρογότθοι, Μουσουλμάνοι από τις ακτές της νότιας Ιταλίας που ρήμαζαν στην κυριολεξία τις περιοχές αυτές πλήγωσαν την ειρηνική πορεία του νησιού στο χρόνο. Κατόπιν ακολούθησαν Νορμανδοί σκληροί βορειοευρωπαίοι που την εποχή εκείνη είχαν κατακτήσει τη νότια Ιταλία και Σικελία. Ο αρχηγός τους Γυισκάρδος κατέκτησε την Κέρκυρα. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και τη διανομή των Βυζαντινών εδαφών από τους κατακτητές η Κέρκυρα περιήλθε στους Βενετούς, με διαστήματα επανάκτησής της από τους Έλληνες, αλλά και πάλι κατακτήθηκε από τους Ανδεγαύους το 1267. Επανήλθαν οι Βενετοί το 1386 και αρχίζει για την Κέρκυρα μια μακραίωνη περίοδος ενετοκρατίας που έδωσε το χρώμα και τον αέρα που ως σήμερα μπορούμε να διαπιστώσουμε. Αυτή την περίοδο το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και οικονομική ευημερία, η πόλη της Κέρκυρας βρισκόταν μέσα στο φρούριο, αλλά έξω είχε απλωθεί μια νέα πόλη ατείχιστη όμως, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους επιδρομές αλλοφύλων. Και για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια αποτελεσματικά, δημιουργήθηκε μια τεράστια έκταση μπροστά από το φρούριο η σημερινή πλατεία σπιανάδα. Το 1431 για πρώτη φορά εμφανίστηκαν Τούρκοι στο νησί και προσπάθησαν μάταια να το καταλάβουν.
 

Το φρούριο του Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα. Οι Βυζαντινές επάλξεις του Αγγελόκαστρου αντιστάθηκαν επιτυχώς στην Τουρκική πολιορκία του 1571
Το 1537 Τούρκοι υπό τον τρομερό αρχηγό του στόλου Βαρβαρόσσα κατέστρεψαν την πόλη εκτός των τειχών και ρήμαξαν την κερκυραϊκή ύπαιθρο παίρνοντας 20.000 αιχμαλώτους. Το 1571 επανέρχονται οι Τούρκοι και πολιορκούν με μανία την πόλη χωρίς τελικά αποτέλεσμα, αλλά κατέστρεψαν το νησί από άκρον εις άκρου. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα η Βενετία τειχίζει τη νέα πόλη με το λεγόμενο νέο φρούριο, προσπαθώντας να προστατέψει το νησί από τις επιδρομές των Τούρκων.
Το 1716 οι Τούρκοι επανήλθαν με πολυπληθή στρατό να καταλάβουν το νησί, αλλά με την πολύ καλή άμυνα και με την εποπτεία του στρατάρχη Σούλεμπουργκκαι αυτή η πολιορκία δεν έφερε για τους Τούρκους τα ποθητά αποτελέσματα. Η Βενετία, παρότι άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην Κέρκυρα, δεν κατάφερε να την προστατέψει επαρκώς, γιατί έζησε μεγάλες σφαγές και καταστροφές από τις επιδρομές των Τούρκων.
 

Ειδυλλιακή άποψη του λιμανιού περί τα τέλη του 190υ αιώνα. Περιοδικό Εστία του 1894.
Το 1797 ως το 1799 η Κέρκυρα πέρασε στα χέρια των Γάλλων. Κατόπιν πέρασε σε μια ιδιότυπη Ρωσοτουρκική κατοχή,κάτω από τη διοίκηση των Ρώσων. Μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των Τούρκων και Ρώσων αποφάσισαν να ιδρυθεί η Επτάνησος Πολιτεία.
Το 1807 ως και το 1814 επέστρεψαν οι Γάλλοι του Ναπολέοντα στην Κέρκυρα και κατά την διάρκεια της παρουσίας τους έδωσαν χρώμα και μια αίσθηση γαλλική στη πόλη. Με την κατάρρευση των αυτοκρατορικών Γάλλων του Ναπολέοντα, αγγλικός στρατός καταλαμβάνει την Κέρκυρα το 1815 και παρέμειναν εκεί ως το 1864, οπότε το νησί ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα Επτάνησα.

***********************************************

ΙΚΑΡΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

                .Από που πήρε το όνομά του.

Ο βασιλιάς Μίνωας φυλάκισε τον Ίκαρο και τον πατέρα του Δαίδαλο στο λαβίρυνθο,επειδή ο Δαίδαλος βοήθησε τη βασίλισσα Πασιφάη και την Αριάδνη την κόρη του.Ο πολυμήχανος Δαίδαλος όμως βρήκε τρόπο να διαφύγουν.Κατασκεύασε δύο ζευγάρια φτερά με πούπουλα και κερί, ένα για τον ίδιο κι ένα για τον Ίκαρο.Με αυτά πέταξαν και δραπέτευσαν από τη φυλακή τους.Πριν ξεκινήσει η πτήση ο Δαίδαλος προειδοποίησε το γιο του Ίκαρο να μην πετάει ψηλά κοντά στον ήλιο γιατί το κερί θα έλιωνε από τη θερμότητα του ήλιου και θα καταστρέφονταν τα φτερά αλλά και να μην πετάει κοντά στη θάλασσα,γιατί η υγρασία θα πότιζε τα πούπουλα,αυτά θα βάραιναν κι έτσι θα αχρηστεύονταν τα φτερά.Ο Ίκαρος όμως αψήφησε τις οδηγίες του πατέρα του πέταξε κοντά στον ήλιο και τα φτερά έλιωσαν.Έτσι έπεσε κοντά στη Σάμο και το σώμα του βρέθηκε σε ένα διπλανό νησάκι το οποίο ονομάστηκε Ικαρία και η θάλασσα γύρω από αυτό το νησί Ικάριο πέλαγος.

Δόμνα Χ. Τμήμα Δ2

      ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Αιγαίο πέλαγος ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ Αν. Ελλάδας και Μ.Ασίας,αποκαλούμενη πολλές φορές και Αρχιπέλαγος.Έχει έκταση 240.000τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249μ. μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων.Μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος είναι η Ρόδος.Υπήρξε η κοιτίδα του Αιγαίου πολιτισμού.Το Αιγαίο πέλαγος έχει περισσότερα νησιά από το Ιόνιο.Αποτελείται από πολλά συμπλέγματα .όπως τις Σποράδες,τα Δωδεκάνησα,τις Κυκλάδες.Άλλα νησιά είναι η Κρήτη,ηΕύβοια,η Θάσος,η Σαμοθράκη,τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.Σύμφωνα με τη μυθολογία,το όνομά του προέρχεται από τον Αιγέα,βασιλιά της Αθήνας και πατέρας του Θησέα,ο οποίος πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο,όταν είδε το καράβι του Θησέα να γυρίζει με μαύρα πανιά νομίζοντας ότι ο γιος του σκοτώθηκε.

Γιώργος Μ. Τμήμα Δ2

                            ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ιόνιο πέλαγος είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας.Βρέχει τις ιταλικές ακτές της Καλαβρίας,της Απουλίας και της Σικελίας,ανατολικά βρέχει τη νότια Αλβανία και Ελλάδα και νότια βρίσκεται στο τμήμα της Μεσογείου μεταξύ Μάλτας και Κρήτης.Στο Ιόνιο πέλαγος βρίσκεται το μεγαλύτερο βάθος ολόκρηρης της Μεσογείου.Έχει αρκετά νησιά όπως την Κέρκυρα,την Κεφαλονιά,τη Λευκάδα,τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, τα Κύθηρα και άλλα μικρότερα.Είναι ολιγοτροφική θάλασσα δηλαδή έχει πολύ μικρούς πληθυσμούς ψαριών και θαλασσινών.Δεδομένων όμως των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής για αυτό και η αλιεία είναι αρκετά ανεπτυγμένη.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο,πήρε την ονομασία του από την Ιώ, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας  κι επειδή το κατάλαβε η Ήρα τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα και έβαλε τον «Πανόπτη» Άργο να τη φυλάει,Ο Δίας τότε έστειλε τον Ερμή να την απελευθερώσει και σκότωσε με πέτρα τον Άργο.Μόλις το κατάλαβε η Ήρα έστειλε την αλογόμυγα «οίστρο» και την τσίμπαγε συνέχεια.Μη μπορώντας να σταθεί η Ιώ έφυγε προς το Ιόνιο πέλαγος,πέρασε στη Θράκη και μέσω του Βοσπόρου πέρασε στην Ασία.

Δούκας Λ. Τμήμα Δ2

                      ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια.Είναι μια μεγάλη κλειστή θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους την Ευρώπη,την Ασία και την Αφρική.Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό ωκεανό,μέσω του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού και έχει υποστεί τόσες ανθρώπινες παρεμβάσεις επί χιλιετίες,ώστε ελάχιστα παραμένουν από τα αρχικά οικοσυστήματα.Η Μεσόγειος θάλασσα καλύπτει έκταση 2.500.000τετραγωνικών χιλιομέτρων με μέσο βάθος 1500μέτρα.Το μεγαλύτερο βάθος υπερβαίνει τα 5000 μέτρα και βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος.Η ακτογραμμή της Μεσογείου εκτείνεται σε 46.000 χιλιόμετρα και 22 χώρες.

Οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο είναι πλούσιες σε ενδημικά είδη.Η ποικιλία της πανίδας υπολογίζεται σε 25.000 είδη,όπου περισσότερα από τα μισά είναι ενδημικά.Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν ένα μεγάλο ποσοστό ενδημικών ειδών που αντιπροσωπεύουν πολύτιμο βιολογικό απόθεμα με εξαιρετική φυσική ομορφιά και πολλές χρήσεις στη μαγειρική και στην ιατρική.

Οι μεγάλοι ποταμοί της περιοχής έχουν δημιουργήσει πολύτιμα οικοσυστήματα όπως το δέλτα του Νείλου και του Έβρου.Στις περιοχές αυτές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 2 ως 5 εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά.Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων αλλά περιέχει το 6% του συνόλου των θαλάσσιων ειδών.Μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη που ζουν εδώ είναι η θαλάσσια φώκια Μονάχους.

Τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί στο 20% του πραγματικού φυσικού πλούτου σε ορισμένες περιοχές και οι χώρες της Μεσογείου εισάγουν ψάρια.

Στις παράκτιες πόλεις της λεκάνης της Μεσογείου ζουν 82 εκατομμύρια άνθρωποι,ενώ υπολογίζεται ότι το 2025 θα φτάσουν τα 150-170 εκατ.Οι νότιες χώρες αντιπροσωπεύουν  το 32% του συνολικού πληθυσμού,ενώ το 2025 θα ανέρθει στο 60%.Πάνω από 100εκατομμύρια τουρίστες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις ακτές της Μεσογείου,νούμερο που υπολογίζεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025.Για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρισμού τα φυσικά περιβάλλοντα αντικαθίστανται από πολυτελή θέρετρα.Οι παραλίες ωοτοκίας κι επώασης της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα έχουν καλυφθεί από τουριστικές εγκαταστάσεις.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ενωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο χύνονται στη Μεσόγειο 650 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων,129.000 τόνοι ορυκτέλαιου,60.000 τόνοι υδραργύρου,3.800 τόνοι μολύβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων.Επιπλέον το 70% των αποβλήτων στη Μεσόγειο δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.

Η Μεσόγειος είναι επίσης από τις μεγαλύτερες οδούς διακίνησης πετρελαίου και 1.000.000 τόνοι αργού πετρελαίου χύνονται ετησίως στη θάλασσα λόγω ναυτικών ατυχημάτων,παράνομων πρακτικών καθαρισμού των δεξαμενών των πλοίων καθώς κι εξαιτίας ανεπαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η μόλυνση φθάνει επίσης στη θάλασσα μέσω των ποταμών της περιοχής, οι οποίοι είναι αποδέκτες βιομηχανικών και αγροτικών λυμάτων.Το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80ως 90 χρόνια την κάνει πολύ ευαίσθητη στη μόλυνση.

Τα υδάτινα αποθέματα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επίσης.Η σπανιότητα τους σε συνδυασμό με τη ρύπανση τους από υπολείμματα αγροτικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων,βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.Υπολογίζεται ότι το 2025 μία στις δύο χώρες της Μεσογείου θα χρησιμοποιεί τους υδάτινους πόρους της πάνω από το ρυθμό ανανέωσης.Αυτό συμβαίνει ήδη στη Μάλτα και την Κύπρο.

Μαγδαληνή Γ. Τμήμα Δ2

 


Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s