Διδακτικές Επισκέψεις

Προγραμματισμός Α΄ Τριμήνου του Σχολικού Έτους 2011-12

1. Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Αλιείας (αλιευτικών σκαφών και εργαλείων) Νέων Μουδανιών – Πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2011.

Σχετικά
     Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2002 και λειτουργεί με την οικονομική, τεχνική και διοικητική στήριξη του Δήμου Μουδανιών. Την πρωτοβουλία για τη ίδρυση του Μουσείου «αγκάλιασε ο Δήμος Μουδανιών» αλλά και οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων -Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), που ανέλαβαν και κατάφεραν να το κάνουν πράξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA.

     Η ιδέα της δημιουργίας μουσείου για την αλιεία ξεκίνησε από τον Ναυτικό Όμιλο Μουδανιών, ο οποίος πρόσφερε στον Δήμο Μουδανιών μια σπουδαία συλλογή κοχυλιών και οστράκων καθώς και εργαλείων όπως: παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια  – αλλά και ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες – αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν, μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων , συμβάλοντας έτσι στη διάσωση παλιών αλιευτικών εργαλείων και ναυτικών οργάνων. Στο Μουσείο μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας, εργαλεία ψαρέματος, ναυσιπλοΐας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς και την εξαιρετική μαγεία του βυθού (προβάλλεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων].

     Σε ιδιαίτερο σημείο της έκθεσης εκτίθενται αλιευτικά αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς και εκείνα που χρησιμοποίησαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους στη νέα πατρίδα. Αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίχτυα, απλάδια και μονωμένα, κιούρτοι και καμάκια για αχινούς, αγκίστρια και παραγάδια, μπαλότσες και μακαράδες, ροκάνια και τριβίδια, μπούσουλες, φανοί και ουράνιες σφαίρες, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης.

     Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικώναλιείας, όπως το νταλιάνι, η πεζότρατα, το γρι-γρι, ομοιώματα σκαφών, όπως η κωπηλάτη τράτα και μηχανότρατα με γάστρα καραβόσκαρου καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό και εύληπτα κείμενα συμπληρώνουν τα σπάνια αλιευτικά αντικείμενα. Ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου είναι ο μπουγιαντές, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες. Έναν μπουγιαντέ έφερε από τα παλιά Μουδανιά το 1922 ο Χρήστος Λεοντής, πίσω από το οχηματαγωγό Λέρος, που μετέφερε πρόσφυγες. Ο μπουγιαντές της έκθεσης κατασκευάστηκε με Βάση μαρτυρίες ηλικιωμένων ψαράδων και την πείρα του ναυπηγού σε παραδοσιακά σκάφη. Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας    23730 26166            23730 26166

2. Διδακτική Επίσκεψη στο   «Νόησις»  πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2011.
Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την στρατιωτική ιστορία, την θρησκεία και τις άλλες πτυχές του. Βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.tmth.edu.gr/index.php?action=ekthetiria&ekthetirioPage=ancient_greek_technology

Ο μαγεμένος ύφαλος

Στην πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου, ένας καινούργιος, μαγικός κόσμος, ξεδιπλώνεται μπροστά στο θεατή. Ένας κόσμος οικείος και φιλικός.
Με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρoνικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας οι μαθητές παρακολούθησαν τον Μαγεμένο Ύφαλο…

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Μαγεμένος Ύφαλος», υπόσχεται να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και να τους εκπλήξει ευχάριστα με το περιεχόμενό της.

Η απεραντοσύνη των ωκεανών του πλανήτη μας κρύβει απίστευτα και συναρπαστικά μυστικά. Ένα από τα πιο πολύτιμα είναι το «Kaluoka-hina», ο Μαγεμένος Ύφαλος, η μαγεία του οποίου τον προστατεύει ώστε να μην τον βρουν οι άνθρωποι. Οι πολύχρωμοι κάτοικοι του Μαγεμένου Ύφαλου κατάφεραν έτσι να ζουν ειρηνικά. Ώσπου ξαφνικά, μια μέρα το ηφαίστειο ξυπνά, εκρήγνυται και τα μάγια λύνονται.

Δύο ψάρια, ο Άρης Πριόνης και ο Λάκης Λιθρίνης αναλαμβάνουν να επαναφέρουν την μαγική ειρήνη στον ύφαλο. Μοναδική τους καθοδήγηση: ο πανάρχαιος θρύλος ότι πρέπει να αγγίξουν το φεγγάρι.

Αλλά πώς μπορεί ένα ψάρι να αγγίξει το φεγγάρι; Αυτό είναι ένα μόνο από τα μυστήρια που καλούνται να λύσουν τα δύο ψάρια, σ’ αυτήν την συγκλονιστική περιπέτεια που θα ζήσουν, στην προσπάθειά τους να σώσουν τον αγαπημένο τους ύφαλο.

Η βραβευμένη παραγωγή «Μαγεμένος Ύφαλος» περιέχει πολλές πληροφορίες για τους υπέροχους υποθαλάσσιους κόσμους και για τη μυστική σχέση μεταξύ του Διαστήματος και της ζωής στη Γη. Μια συναρπαστική και παράλληλα εκπαιδευτική ταινία που αφυπνίζει την περιβαλλοντική μας συνείδηση και μας υπενθυμίζει την ανάγκη να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον.

Η μεταγλώττιση της ταινίας είναι μια ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η διάρκεια της ταινίας είναι 35 λεπτά και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 5 έως 12 χρονών. Βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.tmth.edu.gr/index.php?action=article_planitario&pageTitle=kaluoka

Το Μουσείο Τεχνολογίας

Η οργάνωση και η διαμόρφωση των εκθετηρίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του παραδείγματος Μουσείων Τεχνολογίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο, με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πολύχρονη λειτουργία του.

Τεχνοπάρκο

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Καταλαμβάνει μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

Προγραμματισμός Β΄ Τριμήνου του Σχολικού Έτους 2011-12

3η Διδακτική Επίσκεψη: στα Καρνάγια και το Ενυδρείο της Ιερισσού…Πέμπτη 22/3/2012

Οι κάτοικοι της Ιερισσού χαρακτηρίζονται σαν σπουδαίοι καραβομαραγκοί, συνεχίζοντας ένα παμπάλαιο επάγγελμα που περνάει ατόφιο και γνήσιο από γενιά σε γενιά. Τα καρνάγια της Ιερισσού είναι από τα παλιότερα στην Ελλάδα, με μεγάλους καραβομαραγκούς. Δάσκαλος της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης θεωρείται ο Παπαστεριανός Σ. Δημήτριος, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή, είχε όμως κατασκευάσει σκαριά για όλες τις θάλασσες της Ευρώπης αλλά και για συστήματα ναυτοπροσκόπων με πιο ξακουστή μια 8κοπη βάρκα ονόματι Αιγέας.

Η Ιερισσός , με 3.046 κατοίκους το 2001, βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και απέχει 100 χλμ. απο τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μια όμορφη και σύγχρονα δομημένη παραλιακή κωμόπολη, με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελεί το διοικητικό κέντρο του νέου δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Παρά το γεγονός ότι η Άκανθος φημιζόταν για το κρασί της, οι νεότεροι Ιερισσιώτες ασχολούνται με την αλιεία, τη ναυπηγική, το εμπόριο, την κατασκευή έργων στο Άγιο Όρος και τον τουρισμό. 
Στο κέντρο της κωμόπολης πρόσφατα άρχισε να κατασκευάζεται το Κέντρο Αγιορείτικης Κληρονομιάς που φιλοδοξεί να φιλοξενεί, προς τέρψη των επισκεπτών του (και κυρίως των γυναικών που αδυνατούν να παραβιάσουν το
άβατον), αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας μεγάλης αξίας, που σήμερα φυλάσσονται επιμελώς από τους πατέρες της μοναστικής πολιτείας. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ήταν ένα από τα Μαδεμοχώρια[1]. Οι κάτοικοι της Ιερισσού συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν ο Αθανάσιος Βλαχομιχάλης και ο Κωνσταντίνος Βλαχομιχάλης[2].Το 1932 η Ιερισσός ισοπεδώθηκε από σεισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτονται σήμερα την Ιερισσό είτε για να μεταβούν από εδώ στο Άγιο Όρος είτε για τις αμμουδιές της.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

http://www.amna.gr/webtv.php?id=674  Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων

http://www.ierissos.gr/site.php?&PHPSESSID=4bbf74f0c62057e4d99cb81f5aef8cc6&file=information.xml&catid=105
Δήμος Αριστοτέλη

http://www.youtube.com/watch?v=FHdr4kp_6OI
Aegis Films

 και μερικές φωτό:


Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s